Natuur- en Levende Tuinendag

Kosten: gratis

Zondag 31 maart 2019, 10:00 - 16:00

Een levende tuin is een tuin die barst van het leven; vogels badderen in de vijver, vlinders snoepen van de bloemen en bijen doen hun nuttige werk in de bloeiende fruitboom bij het terras. Er is ieder seizoen wat te beleven. Hoe breng je jouw tuin of balkon tot leven, en kan dit zonder te ploeteren?
MAKBlokweer-Poster-A3-Natuurenlevendetuinendag-190307-2.jpg


Op de Natuur en Levende Tuinen-dag kun je ideeën opdoen en advies inwinnen om je tuin tot leven te brengen!
Je kunt deze dag alles ontdekken over het natuur- en diervriendelijk inrichten van je tuin of balkon, maar dat is nog lang niet alles. Op het terrein staan op dezelfde dag ook MAKS' Biomarkt, met biologische en duurzame (streek)producten, en Raphaëlla's Natuurmarkt, verzonnen door de 11-jarige Raphaëlla, waar iedereen kennis kan komen maken met en zich bewust kan worden van de natuur.

KNNV met informatie, planten en lezingen
Er zijn experts van de KNNV Vereniging voor Veldbiologie aanwezig om deskundig advies te geven en je vragen over levende tuinen te beantwoorden. Bijvoorbeeld als je meer wilt weten over regenwateropvang, geschikte planten voor vlinders en insecten, of onderhoudsvriendelijk tuinieren. Bij de kraam van de KNNV kun je terecht voor plantmateriaal en folders en boeken met tuiniertips.

De KNNV verzorgt op deze dag ook verschillende lezingen over het aantrekkelijk maken van je tuin voor bepaalde dieren. Om 14:00 is er een lezing over vlinders, om 15:00 over zangvogels.

IVN lezing Bijenvriendelijke tuinen
Om 13.00 zal Frans Jongeleen van IVN West-Friesland een lezing geven over bijenvriendelijke tuinen. Hoe kun je je tuin zo aantrekkelijk mogelijk maken voor deze nuttige en voor de mens onmisbare dieren?

De Kloostertuin planten en zaden
Misschien ken je de Kloostertuin al als de plek bij het MAK waar allerlei kruiden gekweekt worden en waar de bijen druk rondzoemen. Bij deze kraam vind je zaden van bloeiende planten uit de Kloostertuin. Ook kun je stekjes en ander plantenmateriaal meenemen (zolang de voorraad strekt) om thuis te planten.

Raphaëlla's Natuurmarkt
Vorig jaar deed Raphaëlla (11 jaar) van basisschool De Rank mee aan de Schooldag van de Duurzaamheid en leverde haar gekleurde kinderwens voor een groenere wereld in. Haar winnende idee, een natuurbeurs waar mensen bewuster kunnen worden van de natuur om hen heen, wordt vandaag werkelijkheid! Op Raphaëlla's natuurmarkt staan maar liefst tien verschillende kramen waar je gezellig komt komen struinen en je blik verruimen.

Interactieve Watertafel
De interactieve watertafel van Belevenisonderwijs staat op het terrein en laat jong en oud spelen met water, waardoor inzichtelijk wordt wat je kunt doen om wateroverlast in je tuin zoveel mogelijk te beperken. Door de klimaatverandering is het van belang dat er in tuinen voldoende ruimte is voor water. Ontdek het spelenderwijs bij deze tafel!

Insectenhotel maken & uilenballen pluizen
Je kunt de hele dag aanschuiven bij de knutseltafel op de markt, en je eigen insectenhotel in elkaar steken. Hang hem thuis op een mooi plekje, en volgend najaar kunnen de insecten zich hier verschuilen voor de kou!

Om 14:30 kun je meedoen met Uilenballen pluizen, en ontdekken wat je allemaal aan de weet kunt komen van de uil via zijn uilenbal. Reserveren voor deze activiteit is verplicht. Kijk in de agenda voor meer informatie.

Tijdshema:

  • 10:00 opening Raphaella's Natuurmarkt door wethouder Samir Bashara
  • 13:00 lezing Bijenvriendelijke tuinen
  • 14:00 lezing Vlinders
  • 14:30 kinderactiviteit Uilenballen pluizen
  • 15:00 lezing Tuinvogels
  • doorlopend stands, natuurmarkt, insectenhotels maken, watertafel en biomarkt
     

De Natuur en Levende Tuinen-dag valt tegelijk met de maandelijkse MAKS' Biomarkt. Een leuke gelegenheid om beide te combineren! Entree en advies zijn gratis.

 

Puur_Hoorn_logo.jpg2. HHNK~blauw_liggend-RGB.jpegivn_logo_beeldmerk.jpglogo KNNV.jpglogo staand.jpg