Kijkboerderij

Een kijkboerderij is niet helemaal hetzelfde als een kinderboerderij, maar lijkt er wel veel op. Natuurlijk kun je van dichtbij persoonlijk kennis maken met de dieren die op de boerderij gehouden worden. Het belangrijkste verschil met een 'gewone' kinderboerderij is dat de dieren op een kijkboerderij niet alleen maar knuffeldieren zijn. Het zijn ook dieren met een agrarische functie.

Als bezoeker kun je dus ook wat leren over de verschillende functies die de dieren hebben: bijvoorbeeld als bron van vlees, of als begrazer. Alle dieren die bij MAK Blokweer gehouden worden zijn leuk en gezellig, en tegelijkertijd heel nuttig, want ze doen elke dag hun werk als onderdeel van de agrarische kringloop. (Bijna) alle dieren zijn van een erkend Zeldzaam Huisdierras.

Onze dieren worden biologisch gehouden. Dit betekent dat we geen gebruik maken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, het dierenvoer vrij is van chemische synthetische geur-, kleur-, en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. We houden rekening met het welzijn van de dieren en de aard van het beestje; alle dieren krijgen de zorg, ruimte en verrijking die het beste bij ze past, van geboorte tot overlijden (of slacht). MAK Blokweer werkt met een gesloten kringloop, waarin de veestapel is afgestemd op de begrazing en bemesting die het gebied nodig heeft.

Agrarische kringloop

MAK Blokweer streeft naar een gesloten kringloop. Mest wordt gecomposteerd en vervolgens gebruikt voor de bemesting van de tuinen en boomgaard. De grootte van de kuddes is aangepast op het te begrazen gebied, zodat er zo min mogelijk bijgevoerd hoeft te worden.

Ruimte en verrijking

Alle dieren krijgen veel ruimte en verrijking. De varkens hebben bijvoorbeeld een eigen modderbad en mogen regelmatig lekker rondrennen in de wei. De kippen scharrelen vrij over het erf en de ratten en muizen kunnen in hun hok volop klimmen en ontdekken. Zo houden we de dieren gelukkig en gezond.

Even kennis maken

Bezoekers kunnen van dichtbij persoonlijk kennis maken met alle dieren. Je mag bijvoorbeeld de geiten borstelen, een ratje of een muisje vasthouden (onder begeleiding van een medewerker), en bij de konijnen in het hok klimmen om te knuffelen. Bij de balie in de Molshoop zijn zakjes geitenvoer verkrijgbaar.

Ontstaan

In de jaren '90 was er behoefte aan een kinderboerderij in Hoorn-Oost. Dus kwam er een dierenstal bij de plannen voor een toekomstige milieuactiviteitencentrum in Blokker. Passend bij onze visie én om onderscheid te maken met de andere kinderboerderijen in Hoorn werd besloten het dier als onderdeel van de agrarische kringloop te belichten.