Zeldzame huisdierrassen

Oude huisdierrassen, die de basis vormden voor de moderne rassen, zijn kleine populaties geworden of worden zelfs met uitsterven bedreigd. Zij kunnen het niet meer opnemen tegen de moderne hoogproductieve rassen. Toch zijn er goede redenen om deze bedreigde rassen te behouden. 

Deze rassen hebben namelijk een cultuurhistorische waarde. Zij vormen een bron van biologische verscheidenheid en laten zien welke variatie aan rassen onze voorouders met gerichte selectie en fokkerij hebben bereikt. Maar ze blinken ook uit door hun recreatieve waarde, ze vallen op door hun grote variatie aan aftekeningen en kleur. Daarnaast zijn ze, doordat ze weinig eisen stellen aan hun omgeving, prima geschikt voor begrazing van ons natuurpark en sober en sterk genoeg om het hele jaar door dag en nacht buiten door te brengen. Behalve een hoge educatieve waarde hebben onze dieren ook een recreatieve waarde.

Wil je meer weten over onze bijzondere zeldzame huisdierrassen? Kom dan persoonlijk kennis met ze maken op de Kijkboerderij!

geiten bij de boomNederlandse Landgeiten

De Nederlandse Landgeit is een stevige, middelgrote geit met horens. Vooral de bokken hebben zware, meestal liervormige horens, en vaak een bokkenpruik en een wipneus. Bokken zijn altijd langharig, terwijl de geiten ook kort-ruigharig kunnen zijn. De vachten variëren van bont, met zwarte, bruine of blauwe vlekken, tot een enkele keer helemaal wit.

De Nederlandse landgeit wordt vooral als hobbydier gehouden en soms worden ze gemolken. Daarnaast worden ze ingezet bij de begrazing van natuurterreinen.

biggen_MAK.JPGBonte bentheimers

De Bonte Bentheimer is een middelgroot landvarken met loboren. Ze hebben korte bekken en een onregelmatig vlekkenpatroon. Zeugen worden zo’n 70 cm hoog en 180 kg. Beren 75 cm en 250 kg. Ze worden gewaardeerd om hun goede vruchtbaarheid, moedereigenschappen en de kwaliteit van het vlees. Ze hebben een lange gebruiksduur en zijn vriendelijk van karakter, waardoor ze goed geschikt zijn om op kinderboerderijen te houden.
 

 

mergelland-schapenMergellandschaap

Het Mergellandschaap vindt haar oorsprong op de kalkrijke mergellandgronden in Zuid-Limburg en België. 
Het is een groot en ongehoornd schaap. De kop is lang en slank, wigvormig en gevlekt. Het neusbeen is gebogen, de neusspiegel is gepigmenteerd. De romp is lang en smal. De poten zijn gevlekt, de hoefjes zijn donker. De staart is grof bewold en lang, tot aan de hak of langer, het uiteinde soms gekruld. Verder kenmerkt het Mergellandschaap zich door geringe ziektegevoeligheid, probleemloze geboorten, en een relatief hoge vruchtbaarheid.


Deel deze pagina: