Dekbok en -ram

Elk jaar is het weer een uitdaging om met de beperkte middelen (tijd en geld) een geschikte ram en bok te kiezen. Er komt nog heel wat bij kijken omdat het Zeldzame rassen betreft. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat er zo gekozen wordt dat de inteelt coëfficiënt van het lam minder is dan die van de ouders. Dat is vrij lastig omdat er maar een beperkt aantal mannelijke dieren beschikbaar zijn en de afstand vaak een rol speelt. Ook is het zaak om de kwaliteit van de kudde te verbeteren door de juiste "mankeuze". Wat meer hoogte is bij onze geiten belangrijk, bij de schapen blijft de wol kwaliteit een aandachtspunt. Maar we hebben hier al 3 jaar de focus op liggen bij de ramkeuze en het resultaat mag er zeker zijn.

Dekbok Konrad

Het voordeel van jarenlang fokken met de landgeiten is dat er een mooie samenwerking is ontstaan tussen MAK en verschillende fokkers hier in Noord Holland. Allen hebben we hetzelfde doel voor ogen, namelijk een bijdrage leveren aan het in stand houden van de Landgeiten. Dat lukt niet alleen, sterker nog dat lukt alleen maar met elkaar. Zo komt onze dekbok Konrad van dit jaar, van Andreas de Vos uit Alkmaar. Hij zet zijn 3 bokken in voor de begrazing. Om het gebied rondom zijn molen vrij te houden van hoge vegetatie zodat de molen goed wind blijft vangen (molenbiotoop). Konrad is een prachtige jonge bok met goed beenwerk en voldoende hoogte. Vooral zijn kop is een echte blikvanger. We hopen dat hij deze kwaliteiten doorgeeft aan zijn nakomelingen.

Dekram Francois

In Alkmaar woont de familie Pater. Zij hebben jaren geleden enkele Mergellanders en Landgeiten van ons gekocht. Ze hebben een mooi stuk land wat ook de mogelijkheid biedt om rammen apart van de ooien te houden. Bij het MAK kunnen we helaas geen rammen houden omdat die altijd onvoorspelbaar zijn en dit de veiligheid van bezoekers en medewerkers in het geding zou kunnen brengen. Ontzettend fijn is het daarom dat wij onze dekrammen buiten het seizoen bij de familie Pater kunnen laten grazen. Zo ook met dekram Francois, een prachtige ram die de familie Pater een paar jaar geleden voor ons uit Limburg gehaald heeft, beide kunnen we hem gebruiken voor het dekken. Francois heeft lange,fijne wol met een prachtige stapeling, dit is typerend voor de Mergellander maar maar weinig Mergellanders hebben echt een goede stapeling. Hopen dat zijn nakomelingen ook in het bezit zijn van een goede stapeling.

Onderwerpen
Geen onderwerpen.

Deel deze pagina: