Klimaat, zomerse hitte, en brand

Zo, de vakantieperiode is weer voorbij. Elf tropische dagen, twee hittegolven, enzovoort. Hopelijk hebt u er van genoten, maar voor mij hoeft het niet zo, die hitte. Tot 30 graden vind ik het leuk, maar daar boven treedt mijn privé hitteplan in werking. En dat betekent: rustig aan, lekker binnen blijven, veel water drinken, nat lapje in de nek. Kan niet anders, of die warme zomers moeten te maken hebben met veranderingen in het klimaat.

Steeds meer warmterecords worden gebroken. Er is steeds meer droogte en opwarming. In Chili is het sinds 60 jaar niet zo droog geweest. Ja, en dan al die bosbranden, zoals in Siberië en het Amazonegebied. In Siberië ontstaan de branden door bliksem en ontdooit door de branden de permafrost, de permanent bevroren bodem. Ook de Noordelijke IJszee wordt langzaam ijsvrij waardoor je boven Rusland en Siberië langs naar China kan varen. Er is zelfs onweer boven de Noordpool waargenomen, zeer bijzonder. Toch wel duidelijke aanwijzingen dat het klimaat verandert.

Alleen de bosbranden in het Amazonewoud hebben niets te maken met het klimaat, het is daar nu immers winter. Elk jaar zijn er veel branden in het Amazonegebied, niet alleen in Brazilië maar ook in Colombia. Op zichzelf zijn bosbranden niet erg. Bosbranden zorgen voor verjonging. In Australië wordt daarom door de overheid brand gesticht. Ook in Nederland is dat het geval, denk aan het platbranden van heidevelden om deze in stand te houden. Als het dichtgroeit, verdwijnt de vegetatie en daarmee het heideleven. Het is dus soms essentieel om ruimte te maken om een ecosysteem in stand te houden.

Maar in het Amazonegebied is de omvang van de branden veel groter. Er is sprake van grootschalige ontbossing om rundvee te houden en gewassen zoals soja en palmolie te verbouwen. Het is duidelijk dat de flora en de fauna door de branden grote schade oplopen, maar ook de inheemse bevolking raakt haar leefgebied kwijt. Nederland is medeverantwoordelijk, want wij willen goedkope biefstukken en helpen daarom met de aanleg van wegen en havens. Onze regering is geen voorstander van het blokkeren van het vrijhandelsverdrag om druk uit te oefenen op Brazilië. Nee, de koopman wint het van de dominee, zaken gaan voor het milieu. En dan is er nog de president van Brazilië. Hij lapt milieuwetten  aan zijn laars ten gunste van de economie. Hoe dan ook, de bosbranden in het Amazonegebied moeten stoppen. Zoveel brand is slecht want het vergroot de CO­2-uitstoot. Bovendien blijven er minder bomen over, en bomen nemen juist CO2 op. Minder bomen betekent dus meer CO2 en meer opwarming van de aarde.

Gelukkig zijn er ook positieve signalen: China, India en Ethiopië planten op grote schaal bomen. Dat is goed voor ons klimaat, goed voor onze aarde. Als MAK proberen we ons steentje bij te dragen door mensen bewust te maken van hun invloed op het klimaat. Samen kunnen we onze aarde leefbaar houden.

Namens het bestuur
Henk Verheij, voorzitter