Klimaatneutraal

Heeft u al het lentegevoel? Ik zelf wel: lekkere temperaturen, winter voorbij. Begin maart was ik een weekje wandelen in de sneeuw. Bij terugkomst in Hoorn lopend onderweg naar huis, zag ik jonge knoppen aan de struiken. Ook vogels zijn bezig nestjes te maken. Ja, ook bij het MAK is het lente. Nieuwe lammetjes worden geboren en de bomen en planten in het park ontwaken uit hun winterslaap. Ieder jaar toch weer iets bijzonders. Je staat er niet zo bij stil; het is zo gewoon. Maar hoe lang nog? Wanneer is het al lente in de winter? Want de aarde warmt op, dat staat vast.

Voor het vierde jaar op rij is de gemiddelde temperatuur op aarde gestegen. De deskundigen zijn het er over eens dat de aarde opwarmt. Een enkele klimaatscepticus ontkent het nog, maar de feiten spreken duidelijke taal. Als het zo doorgaat, dan regent het eind deze eeuw op de noordpool vaker dan dat het er sneeuwt. We zullen dus echt iets moeten doen aan ons energieverbruik en onze CO2-uitstoot. Klimaatneutraal worden, daar zijn wij allemaal mee gebaat. Privé thuis: geen gas meer voor verwarming en koken, ons huis isoleren, zonnepanelen en warmtepompen installeren. Ja, er gaat heel wat veranderen.

Bij het MAK zijn we nog niet helemaal klimaatneutraal. We hebben bijvoorbeeld nog gasverwarming in de Kijkboerderij. En onze zonnepanelen, we hebben er 31, zijn onvoldoende om onze energiebehoefte helemaal te dekken. Maar plek voor extra hebben we niet op het dak van de Kijkboerderij of de Molshoop. We onderzoeken nu hoe we dit kunnen verbeteren. Misschien moeten we een warmtepomp installeren om warmte uit de grond te gebruiken, en sluiten we ons aan bij een zonnecoöperatie.

Klimaatneutraal worden kost wel geld. De gemeente Hoorn streeft naar een duurzame stad die klimaatneutraal is in 2040. Aangezien onze gebouwen eigendom zijn van de gemeente, zullen wij de gemeente daar op aanspreken. We gaan er zelf ook mee aan de slag. Eerst een plan maken, inventariseren wat de mogelijkheden zijn om klimaatneutraal te worden. Het hoeft niet meteen, maar hoe sneller hoe beter, want dat is goed om de opwarming tegen te gaan en dus goed voor ons klimaat. Doet u ook mee?

Helaas zal de temperatuur toch wel wat stijgen, wat we ook doen. En dat betekent veranderingen in de dieren- en plantenwereld. Dat gaat geleidelijk. U kunt dat dus niet meteen zien als u ons park bezoekt. Maar laat al het negatieve nieuws over het klimaat u er niet van weerhouden om te komen genieten van de natuur bij het MAK, dit voorjaar, deze zomer. Veel genoegen en bedenk dat het er over 20 jaar anders uitziet.

Namens het bestuur

Henk Verheij, voorzitter


Deel deze pagina:Onderwerpen
Geen onderwerpen.