Leerlingen De Klipper onthullen Totempaal

Leerlingen uit groep 7-8 van OBS De Klipper openden op donderdag 6 juni samen met Burgemeester Nieuwenburg hun project TOTEM bij het bezoekerscentrum van MAK Blokweer door een zelf ontworpen totempaal te onthullen.

IMG_4955.jpgSamen met de leerlingen onthulde burgemeester Nieuwenburg de totempaal. Daarna maakten zij vuur. Immers, de oude indianen communiceerden vroeger met rooksignalen. De leerlingen willen hiermee andere scholen en bezoekers uitnodigen voor een spannende-GPS route door het natuurpark Blokweer. De totempaal dient hierbij als verzamelplek en wegwijzer.

TOTEM werd door de leerlingen bedacht en daarmee wonnen ze de jaarlijkse kindergemeenteraad-wedstrijd. Een speurtocht over de cultuurgeschiedenis van Blokker met een totempaal als verzamelpunt, dat was het plan. De leerlingen wilden graag dat de speurtocht ook door andere scholen gedaan zou kunnen worden en samen met de afdeling educatie van MAK Blokweer werd gekozen voor een GPS-route met tablets.

Klooster Nieuwlicht, dat in de donkere middeleeuwen in Blokker stond op de plek waar nu de kloostertuin ligt, staat centraal in de spannende GPS-route waarbij leerlingen strijden om een kelk. Volgens de oude verhalen werd die kelk ooit door een monnik verstopt toen het klooster werd afgebroken om aan de Geuzen te ontkomen. Tijdens de route kom je van alles aan de weet over die geschiedenis en over de natuur bij MAK Blokweer.

De pas onthulde totempaal is een eerbetoon aan die natuur. Natuurpark Blokweer staat bekend om zijn verscheidenheid aan soorten, bijvoorbeeld in de Rietkreek die rijk is aan waterleven. De leerlingen bedachten dat ook de bewoners van de Kijkboerderij er helemaal bij horen, en een varken mocht dus niet ontbreken op de totempaal. Zo ontstond een mooi ontwerp voor de dieren van de Totem.

IMG_4857.jpgHoveniersbedrijf De Twee Heren ging aan de slag met het ontwerp en maakte de houten totempaal. Beeldhouwer Hans Smink, die tevens als vrijwilliger bij MAK Blokweer actief is, maakte de roofvogel die bovenop de totempaal prijkt. De leerlingen beschilderden de dieren en de wegwijzerbordjes. Trots bekijken ze nu het eindresultaat. "Elke keer als ik voorbij het MAK fiets en ik zie de totempaal staan, dan denk ik: die hebben wij gemaakt!" aldus Jesse uit groep 7.

Alle leerlingen ontvingen als bedankje een insectenhotel, zo kunnen zij thuis in de tuin ook de natuur helpen. De insectenhotels werden gemaakt door Reakt Hoorn.

De GPS-speurtocht 'Wat weet de mol?', door de leerlingen van OBS de Klipper bedacht als onderdeel van hun project TOTEM, is vanaf nu te boeken voor alle scholen via de website van NME West-Friesland.