MAK start ingrijpende vernieuwing bezoekerscentrum

Natuureducatiecentrum MAK Blokweer wil een grote sprong vooruit maken door het bezoekersgebouw te vernieuwen. Het unieke uitzicht op het natuurpark gaat niet verloren, maar de inrichting – uit 2004 – wordt ingrijpend veranderd. Bij de gemeente Hoorn is een ambitieus plan ingediend, waarbij de stichting MAK Blokweer een bijdrage van 75.000 euro vraagt. Zelf heeft het bestuur van de stichting ook zo’n bedrag bij elkaar gespaard en daarmee wil zij alvast een begin maken door de benedenverdieping te laten aanpakken.

 

Van begin januari tot half februari gaat het bezoekerscentrum dicht voor de verbouwing, die de ruimte vooral lichter moet maken. “De benedenverdieping oogt nu verouderd en muf, vol, bruin en donker. Dat paste toen in het thema van de donkere molshoop, maar nu zijn we toe aan meer lucht en water,” zegt manager Cynthia van Tuijl.

Molshoop

Het ontvangstgebouw bij het park aan de Kloosterhout, naast de boerderij met schapen, geiten en varkens, is eigendom van de gemeente. Het ligt deels onder de grond en gaat door zijn heuvelvorm, met gras op het dak, grotendeels in het landschap op. Kenmerkend voor ‘de Molshoop’ is de glazen pui voor beide verdiepingen, aan de kant van het park. Bezoekers – 30.000 per jaar, onder wie een kleine 7000 scholieren – kunnen door het glas op de begane grond onder het wateroppervlak van de kreek kijken. Op de eerste verdieping biedt het een weids uitzicht over natuurpark Blokweer. Mede om die reden wordt deze tentoonstellingsruimte ook wel Theater van het Landschap genoemd.

vernieuwing benedenverdieping.pngHet bestuur heeft tentoonstellingsontwerper Rozemond een herinrichtingsplan laten opstellen en wil dat in 2018 en 2019 laten uitvoeren. Hier is een bedrag mee gemoeid van 225.000 euro. Behalve de gevraagde bijdrage van de gemeente en het eigen spaargeld wil het bestuur via fondsen en een publieke inzamelingsactie nog eens 75.000 binnenhalen.

Beneden worden de vloer en delen van de inrichting vernieuwd en krijgt alles een fris verfje. Er komt energiezuinige ledverlichting. Het moet een prettige ontvangstruimte worden, waar bezoekers ook wat kunnen eten en drinken. Verder komt er volgens de plannen een ontdek-water-lab, waarin kinderen van alles kunnen leren en ontdekken rond de thema’s water, energie en duurzaamheid. De stichting is hierover in gesprek met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Boven verdwijnen de themakarren, al worden delen van de tentoonstelling hergebruikt. Zo zal de mollengang blijven, met een donkere ‘nachtsafari’ vol nachtdieren, net als het skelet en Maks de mol als mascotte.

De bovenverdieping wordt open en multifunctioneel ingericht, met onder meer ‘landschapswanden’. Door die verrijdbaar te maken is de tentoonstellingsruimte ook geschikt voor vergaderingen en bijeenkomsten. Daar bestaat volgens Cynthia van Tuijl veel belangstelling voor. Al sinds de jaren dat MAK Blokweer drastisch moest bezuinigen – in 2014 moesten vijf van de twaalf medewerkers worden ontslagen – wordt de ruimte soms verhuurd. Probleem hierbij is het geluid dat storend doorklinkt vanaf de benedenverdieping – reden waarom bij de herinrichting de roosters aan de zijkant worden dichtgemaakt.

Missie

vernieuwing waterkar.pngDe missie van MAK Blokweer blijft: bezoekers bewustmaken van het belang van natuur, milieu, klimaat. Thema's van de nieuwe tentoonstelling worden ‘Landschap’, ‘Bodem’, ‘Wonen in West-Friesland’ en ‘Natuur en biodiversiteit’.

Kinderen kunnen kijken, luisteren, graven, ontdekken, ruiken en voelen. Multimedia wordt beperkt ingezet. Wel komt er een interactieve kaart met videofilmpjes, een ‘audiovisuele rondleiding’ door het natuurpark.

De gemeente onderzoekt de financiële mogelijkheden. In december wordt meer bekend.

Manager Van Tuijl heeft goede hoop dat het goed komt. “Voor museumbegrippen is dit een heel redelijke begroting. We lezen overal dat het de gemeente financieel weer goed gaat. Ik vind dat de gemeente best eenmalig, niet structureel, iets extra’s mag bijdragen. Het is tijd om maatschappelijke organisaties en het onderwijs iets terug te geven.”

Bron: Noordhollands Dagblad, 21 november 2017

 

 

De Molshoop is van 8 januari t/m 22 februari gesloten voor publiek. Tijdens de verbouwing blijven de kijkboerderij, de tuinen, het natuurpark en de natuurspeeltuin geopend tijdens onze reguliere openingstijden (woensdag en vrijdag t/m zaterdag van 10:00 tot 16:00). Op vrijdag 23 februari wordt het vernieuwde Mak café geopend. Meer informatie over deze dag en het bijbehorende activiteitenprogramma volgt binnenkort.

Op maandagavond 27 november geeft Cynthia van Tuijl een presentatie over de vernieuwing van het bezoekerscentrum tijdens het Dorpenoverleg Blokker/Zwaag. Het dorpenoverleg is vrij toegankelijk en vindt plaats om 20:00 in De Witte Valk, Dorpsstraat 175 in Zwaag. Bij interesse of vragen bent u van harte welkom om de presentatie bij te wonen.