Makker in de schijnwerpers: Josien

In deze rubriek interviewt onze vrijwilligerscoördinator Riek Rijkers vrijwilligers over hun ervaringen bij het MAK en wat ze verder nog kwijt willen. Deze keer: Josien, vrijwilliger bij de afdeling NME. Zij begeleidt sinds twee jaar basisschoolleerlingen bij educatieve natuur- en milieu-activiteiten.

 

josien.jpgHoe lang werk je al bij het MAK als vrijwilliger en wat voor werk doe je daar?

Ik ben ruim twee jaar geleden begonnen bij de NME. Na een inwerkperiode begeleid ik zelfstandig activiteiten voor kinderen van de basisschool, meestal samen met John. Ik begeleid ook groepen bijvoorbeeld met de rugzakroute en ik organiseer de voorleesfeesten voor peuters. Voorlezen in de hooiberg tussen de lammetjes of de kippen, of lekker knutselen in de Molshoop!

Wat heb je zoal gedaan voor je bij het MAK kwam?

Ik ben van beroep onderwijskundige en ik heb 2 jaar voor de klas gestaan. Ik heb ruim 10 jaar voor verschillende bibliotheken in West-Friesland gewerkt als educatief medewerker, de laatste jaren bij Bibliotheek Hoorn. Het doel was zoveel mogelijk kinderen en leerkrachten enthousiast te maken voor lezen. Ik kom nog regelmatig leerkrachten bij het MAK tegen die ik ken vanuit mijn bibliotheekwerk, zij zijn dan altijd blij verrast dat ik bij het MAK ook actief ben. Momenteel ben ik bezig mijn werkveld te verleggen naar de natuur- en milieu educatie in plaats van de leesbevordering. Ik  ben nu ZZP’er, onder de naam ‘Josien Stringer, duurzaamheidseducatie’ en ik heb een aantal opdrachten waarbij natuur- en milieueducatie en duurzaamheid centraal staan. Zo werk ik bijvoorbeeld voor Cinema Oostereiland aan het project ‘Cinema aan het Water’, een side programma waarin 3 jaar lang aandacht besteed wordt aan de wereldzeeën en de klimaatverandering. Cinema aan het Water wil een podium bieden aan filmmakers, organisaties, kunstenaars, onderzoekers en individuen die zich bezig houden met het groeiende probleem van klimaatverandering en de (plastic) vervuiling van onze oceanen, maar vooral ook met praktische oplossingen voor deze problematiek. We organiseren lezingen in combinatie met film en zijn ook voor het onderwijs druk bezig educatieve programma’s te ontwikkelen rondom deze thema’s.

Waarom ben je vrijwilliger geworden bij het MAK?

Bij de bibliotheek was ik altijd binnen en ik wilde lekker naar buiten! Ik had toen al de wens om ooit mijn werk te maken van natuur- en milieu educatie. In januari 2017 begon ik met de natuurgidsenopleiding van IVN. Om ervaring op te doen met natuur educatie heb ik me toen aangemeld als vrijwilliger bij het MAK en ik kon gelukkig meteen aan de slag.

Waarom blijf je bij ons?

Ik vind het ontzettend leuk om te werken met kinderen. De manier waarop kinderen naar de natuur kijken, hoe ze dingen ontdekken en hoe ze er over praten en vragen stellen. Geweldig ook om dat te stimuleren!

Wat vind je het leukste aan je werk?

Het leukste vind ik de introductie van een programma en de gesprekken met de kinderen. Ze te helpen nieuwe dingen te ontdekken in of over de natuur. En tegelijkertijd van hen te leren, door hun spontaniteit en onbevangenheid leren ze mij ook weer op een andere manier om me heen te kijken.

Wat zou je zeggen tegen iemand om hem of haar enthousiast te maken om bij het MAK te komen werken als vrijwilliger?

Bij het MAK werkt een leuke groep mensen met hart voor de dieren en voor de natuur. Eigenlijk zou iedereen met een binnenbaan ook een dagdeel buiten bezig moeten zijn. Veel mensen zijn veel te ver af komen te staan van de natuur. Dat heeft ook invloed op hoe ze met de natuur omgaan. Door meer met de natuur bezig te zijn ga je er denk ik vanzelfsprekend ook zorgvuldiger mee om…

Welke gebeurtenis bij het MAK is je het meest bijgebleven?

Afgelopen voorjaar, aan het eind van de lammertijd, werden er tijdens een groepsbezoek twee lammetjes geboren. Wat ik geweldig vond was dat Roy dit op een hele leuke manier met de kinderen deelde. Ze mochten vanachter het hek meekijken. Roy was een lam aan het halen en vertelde (en liet zien) dat je altijd moet controleren of er nog een lam zit. En dat was in dit geval maar goed ook, want er zat nog een lammetje in de buik. Heel bijzonder en magisch voor de kinderen om mee te maken. En voor mij ook, ik was ook nog nooit getuige geweest van een bevalling!

Heb je hobby’s?

Ja, zeilen! Graag en zo vaak mogelijk. Ik woon met man en 2 zonen (12 en 14) op een zeilend en varend monument in de museumhaven van Hoorn. We zijn de buurvrouw van de Halve Maan. We hebben ’s zomers ook een klein zeilbootje langszij  liggen. Zodra het kan ga ik er even tussenuit, hoofd leeg maken, wegdromen, even alleen met de elementen. Heerlijk! En in de weekenden en de vakanties gaan we regelmatig met ons hele huis op pad, naar Friesland, de Waddenzee en afgelopen zomer zelfs naar Denemarken. Het gevoel dat je altijd weg kan, trossen los en met de wind mee, dat geeft een ultiem gevoel van vrijheid.