Regen, storm en tuintegeltax

Wij hopen altijd op een mooie nazomer, maar op dit moment lijkt dat ver weg. Vorig jaar september was er nog een hittegolfje. Misschien wordt het in oktober nog wat met de herfstvakanties. Afwachten maar. In ieder geval zijn er nu in de hele wereld grote natuurrampen met veel regen. En daar wil ik het deze keer over hebben. Over waterbergingen, waterpleinen en de tuintegeltax. Anders gezegd: hoe gaan we om met veel regen?

 

Heel veel regen is er de afgelopen dagen gevallen, en niet alleen in Nederland. Ook de orkaan Irma in de Caraïben zorgde naast veel wind ook voor heel veel regen. En wat te denken van de overstromingen door noodweer in Toscane, Italië. Of de extreme regenval in Nepal, India en Bangladesh waar meer dan 40 miljoen mensen door worden getroffen. En orkaan Harvey niet te vergeten die Houston onder water zette. Allemaal signalen van de klimaatverandering.

Wij in Nederland zijn redelijk voorbereid op wateroverlast met onze riolering, gemalen en dijken. Toch is dat niet genoeg, want ook hier regent het vaker, maar vooral heviger. De regenbuien doen soms bijna tropisch aan. Volgens de Unie van Waterschappen regent het tegenwoordig 25% meer dan 50 jaar geleden. En dat wordt nog meer. We zullen dus wat moeten doen. Gelukkig gebeurt dat ook. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorder Kwartier creëert ruimte voor het water. Een voorbeeld is het Drachterveld dat bij extreem veel overtollig water als waterberging fungeert. Of ze bouwen een groot gemaal, zoals het nieuwe Mantelgemaal bij Schardam. Daar kunnen ze 2000 kubieke meter water per minuut uitpompen. Dat is heel veel: elke seconde 3500 emmers van 10 liter!! Leuk om te weten is dat de pompen ook visvriendelijk zijn, dus vissen kunnen door de pompen zonder kwetsuren op te lopen. Waterberging in stedelijke gebieden kan door waterpleinen aan te leggen. Een plein wordt dan lager aangelegd dan de directe omgeving.

Maar dat is allemaal nog niet genoeg. In woonwijken zult u zelf in actie moeten komen. Niet de hele tuin betegelen, maar planten neerzetten. Alleen tegels betekent een snellere afvoer van regenwater naar de riolering. Die kan dat niet aan en dus is er wateroverlast. Je kunt de riolering ook groter maken en dat bekostigen met een belasting op tuintegels. 40 gemeenten kennen al een tuintegeltax als boete op te veel tegels in je tuin. Laten we dat voorkomen door meer groen. Dat is ook beter voor de vogels, vlinders, insecten en andere dieren. Ook de warmte bij een groene tuin is minder dan bij een tegeltuin. En tenslotte zweeft er minder fijnstof. Doen dus, die groene tuin.

Namens het bestuur

Henk Verheij, voorzitter


Deel deze pagina:Onderwerpen