Wacht niet op Parijs

Van het bestuur

In Parijs is op dit moment een klimaatconferentie aan de gang. Doelstelling is afspraken maken om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Die opwarming wordt vooral veroorzaakt door de toenemende uitstoot van kooldioxide, oftewel CO2. Willen we een leefbare aarde overhouden dan is het echt nodig dat de opwarming stopt, maar ik ben niet optimistisch over de uitkomst van Parijs. Misschien moeten we zelf als burgers maar het goede voorbeeld geven en een verandering van onderop beginnen.

 

Op het moment dat ik dit schrijf vindt in Parijs de klimaattop plaats. De bedoeling is dat dit leidt tot een overeenkomst die er voor zorgt dat de aarde in de komende decennia hooguit 2 graden opwarmt. De toekomst van ons op onze aarde wordt bedreigd, maar verwacht u dat al die landen er ook samen uitkomen? En als dat al lukt, dat ze zich ook houden aan de afspraken? Ik ben niet zo optimistisch. Helaas, want de wereld en de toekomstige generaties verdienen ook een leefbare wereld. Misschien moet het van ons als burgers komen. Verandering teweeg brengen van onderop. Waarom zouden we wachten op wat de overheid doet?

U weet vast wel dat u CO2 uitstoot, maar weet u ook hoeveel? Bij Milieudefensie kun je je eigen uitstoot berekenen. Het blijkt dat een gemiddeld gezin meer dan 8000 kg broeikasgas per jaar veroorzaakt. Ja, we ademen zelf ook CO2 uit, maar de grootste boosdoeners zijn de wijze waarop we van A naar B gaan (auto voor woon-werkverkeer, vliegtuig naar verre bestemmingen), en het gasverbruik en de elektriciteit in huis. Bomen zetten CO2 om in zuurstof, dus zuinig zijn op bomen, maar dat is onvoldoende. Ga vaker op de fiets, laat kapotte apparaten repareren, eet minder vlees; allemaal dingen die we zelf kunnen doen. Soms kost milieubewust zijn meer geld, maar soms bespaart het ook geld. Bijvoorbeeld met het isoleren van je huis en het plaatsen van zonnepanelen: je verbruikt minder gas en elektriciteit, en levert bovendien een grote bijdrage aan het klimaat.

Gelukkig geeft de gemeente Hoorn in ieder geval het goede voorbeeld met het project Puur Hoorn. Dat project is gericht op het energie-neutraal maken van de gemeente in 2040. Wij bij het MAK dragen ook ons steentje bij via het in stand houden van het natuurbos (omzetten CO2 in zuurstof), maar we gaan ook komend voorjaar ons aantal zonnepanelen meer dan verdubbelen.

Kortom: neem zelf actie, en wacht niet op maatregelen van de overheid!

Namens het bestuur
Henk Verheij, voorzitter


Deel deze pagina:Onderwerpen
Geen onderwerpen.