Zwerfafval

Geen troep op de stoep. Willen we dat niet allemaal? Zwerfafval is een groot probleem. Samen kunnen we er wat aan doen. Als individu, maar ook geholpen door de overheid. Zo moeten we nu bijvoorbeeld betalen voor plastic tasjes. Dat is heel mooi, want het draagt bij aan het verminderen van de plastic berg. En we hebben heel veel plastic. Daarom komen er ook aparte bakken voor het plastic afval. Bijvoorbeeld in Opmeer zijn die al een groot succes. Langzaam maar zeker wordt ons milieu schoner. Een volgende stap is het zwerfafval op straat, in bermen, tuinen, sloten.

 

Gelukkig staan er op veel plaatsen vuilnisbakken, en langs drukke fietsroutes ook van die blauwe netten waar je al fietsend je afval in kan mikken. Zelfs afstappen is niet nodig. Maar het is niet genoeg, want evengoed ligt in bosjes en perkjes nog veel wat in de afvalbak hoort. Je afval zomaar op straat achterlaten gebeurt gewoon, maar is natuurlijk niet normaal. We doen het allemaal wel eens, maar het hoort niet. Kent u deze nog: “Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de eigenaar van het bos de schillen en de dozen”? Een reclameslogan van de ANWB uit 1926. Ja ook, toen al was er aandacht voor zwerfafval.

In Singapore krijg je een boete van 100 dollar als je gesnapt wordt bij het op straat gooien van papier of kauwgum. Ook in de verenigde Staten zijn hoge boetes normaal. Verdekt opgestelde politiewagens letten daar niet alleen op verkeersovertredingen, maar ook of je papiertjes en andere rotzooi uit je raampje gooit. Wij in Nederland gaan er van uit dat je beter de mentaliteit van mensen kan veranderen dan boetes geven. Als MAK gaan we daar nu ons steentje aan bijdragen door kinderen bewust te maken dat je je afval opruimt en niet achterlaat. We starten in opdracht van de gemeente een zwerfafvalproject met opruimacties. Dit voorjaar starten we een proefproject met 2 of 3 basisscholen, vanaf september willen we met zeker 30 van de 46 basisscholen minimaal één keer per jaar een opruimactie te houden. Educatieve lessen maken onderdeel uit van het project. Het gaat om bewustwording van je handelen en vroeg geleerd is oud gedaan.

Overigens is het zwerfafval-project een landelijk project. Behalve de gemeente Hoorn doen ook veel andere gemeentes mee. Ook zijn er individuen, denk aan die mevrouw uit De Weere die eigenhandig afval opruimt uit bermen en sloten. Als wij ook elke dag minstens één stuk zwerfafval oppakken, dan helpt het al. Samen dragen we op die manier bij aan een schoner leefmilieu.

Namens het bestuur
Henk Verheij, voorzitter

Onderwerpen
Geen onderwerpen.

Deel deze pagina: