Schooldag van de duurzaamheid

sdvdd.jpg

De Schooldag van de duurzaamheid 2019 valt op vrijdag 1 november. De kick-off vindt plaats op vrijdag 18 oktober. Inmiddels is het project volgeboekt.
Wilt u toch graag met het thema duurzaamheid aan de slag, neem dan contact op met onze afdeling NME of kijk bij ons aanbod Primair Onderwijs.


Op 2 november organiseerden stichting Schooldag van de Duurzaamheid, MAK Blokweer en gemeente Hoorn samen de allereerste Hoornse Schooldag van de Duurzaamheid. Op deze dag konden basisschoolleerlingen meedoen met de workshop 'gekleurde kinderwens' en hun wens voor een duurzame toekomst delen. Er werden maar liefst 600 wensen verzameld. De mooiste wens - origineel, uitvoerbaar, en passend bij een klimaatneutrale gemeente in 2040 - wordt werkelijk uitgevoerd. Dit is de wens van Raphaella, zij bedacht een natuurbeurs.

MAK Blokweer, wethouder Samir Bashara, Puur Hoorn, SUEZ en oud-weerman Reinier van den Berg hebben samen de wens van Raphaella (10) van basisschool De Rank als winnaar gekozen. Raphaella wil graag dat mensen meer om de natuur geven. Daarom bedacht ze een natuurbeurs. Wethouder Bashara: 'De wens van Raphaella is ambitieus. Het mooie aan haar idee is dat het veel mensen en onderdelen van duurzaamheid raakt. Het sluit goed aan bij het doel van de Schooldag van de Duurzaamheid: besef kweken onder jongeren dat ook zij ook kunnen bijdragen aan een betere wereld.' De gemeente Hoorn gaat er voor zorgen dat de natuurbeurs er echt komt. Raphaella wordt bij de uitvoering betrokken. Raphaella won met haar wens ook een week lang een Energy Game Floor op school. Dit is een duurzame vloer van zonnepanelen waarop leerlingen verschillende spellen kunnen spelen.

De tweede en derde plaats waren voor Tosia (9) van De Zonnewijzer en Wende (9) van Het Kompas. Tosia wil graag ieder jaar een actie organiseren waarbij mensen zaadjes kunnen ophalen. Wende wenst een moestuin op school. Tosia en Wende mogen allebei hun wens plaatsen op het platform Voor Een Mooie Stad. Als ze daar genoeg steun krijgen voor hun idee, kan het uitgevoerd worden.

Veel van de 'gekleurde kinderwensen' gingen over minder zwerfafval, meer prullenbakken, meer bomen en meer zonnepanelen. Verschillende ingezonden wensen zullen vanaf half december te bewonderen zijn in een tentoonstelling bij MAK Blokweer.

Persfoto Barend Hoekstra uitreiking schooldag van de duurzaamheid.jpeg

Wethouder Bashara en winnares Raphaella bij de Energy Game Floor. Foto: Barend Hoekstra.


Het aanbod inhoudelijk

De Schooldag voor de duurzaamheid is een creatieve en uitdagende lesdag over duurzaamheid. Leerlingen leren door te ruiken, zien, horen, proeven en voelen wat duurzaamheid betekent. Hierdoor ervaren ze dat hun eigen gedrag kan bijdragen aan verbetering van hun leefomgeving, gezondheid en het effect daarvan wereldwijd.

Alle activiteiten zijn verbonden aan de Global Goals van de Verenigde Naties om tot 2030 richting te geven aan een duurzame samenleving. Deze Global Goals zijn vereenvoudigd tot 7 Kinder Global Goals.

Duurzaamheid als thema past binnen het vijfde leerdoel van scholen: oriëntatie op jezelf en de wereld. Met de Schooldag van de duurzaamheid geeft u invulling aan deze oriëntatie.

Informatie: Charlotte Hömann-Post, tel. 0229 266344, nme.projecten@mak-blokweer.nl

 


Opmerkingen

Inmiddels is het project voor 2019 volgeboekt. Wilt u evengoed aan de slag met het thema duurzaamheid, neem dan contact op met onze afdeling NME of kijk bij ons aanbod Primair Onderwijs.

Gegevens

Thema: Burgerschap; Duurzame ontwikkeling
Niveau: Bovenbouw; Middenbouw
Onderwerpen: Duurzaamheid; Milieu
Soort: Project; Themadag
Periode: 2 november 2018
Tijdsinvestering: 1 hele dag
Kosten:
Locatie: op school en/of locatie
Uitvoering door:
Uitleenperiode (bij leskist):


Deel deze pagina: